пятница, 21 апреля 2017 г.

Здоровий спосіб життя

Кожна людина бажає жити довго та щасливо. Але що ми робимо для того, щоб вести здоровий спосіб життя? Якщо проаналізувати те, як більшість звичайних людей проводить свій день, то виходить якраз навпаки. Кожного дня ми роби­мо те, що тільки погіршує наше здоров’я.

Зазвичай розклад типового дня починається з того, що ми, не виспавшися зранку, підхоплюємося з ліжка, протираємо очі, нашвидкуруч снідаємо й збираємося на роботу чи навчан­ня. Потім весь день проводимо в метушні, нервуючи через дрібниці, сперечаючись з оточенням і намагаючись переробити купу запланованих завдань. І так день у день.

Далі вихідні дні, побутові проблеми, поглинання їжі, від­сипання й пересипання, вечір перед телевізором тощо. Поне­ділок - усе з початку. Чи можна в такому разі говорити про здоров’я чи здоровий спосіб життя?

Так що ж таке здоровий спосіб життя? Як досягти гармонії життя й щодня забезпечувати собі заряд енергії та бадьорості, щоб прожити життя так, як ми того хочемо, - щасливо та довго? Чи можливо цього досягти і як саме? Тут усе залежить від нас самих.

З погляду медиків, здоровий спосіб життя - це гармоній­ний режим поєднання роботи й відпочинку, оптимальне хар­чування, фізична активність, дотримання гігієни, відсутність шкідливих звичок, а також найважливіший складник - до­брозичливе ставлення до оточуючих і до життя взагалі в будь-яких його проявах. Багато спеціалістів у сфері здорово­го способу життя дотримуються такої ідеї, що психологічний складник відіграє дуже важливу роль.

Але чому ми робимо те, що шкодить нашому здоров’ю? Тому що це приносить нам задоволення? Деякі шкідливі звич­ки нам настільки дорогі, що ми не в змозі відмовитися від них. Інколи ми просто безсилі зробити щось задля того, щоб кардинально змінити своє життя. Отже, просто знати, що таке здоровий спосіб життя, - недостатньо. Так само, як і лі­кар не застрахований від хвороб і не може не хворіти тільки тому, що він лікар.


Щоб бути здоровим і дотримуватися здорового способу життя, треба весь час докладати зусиль, потрібно мати силу волі й тверде бажання досягти поставленої мети.

Існує достатньо інформації щодо того, що корисно, а що шкідливо. Але ми повинні просто прислухатися до себе, зро­зуміти на рівні своєї свідомості, що ми в змозі змінити себе, повірити в самого себе.

Якщо говорити про перший крок на цьому нелегкому шля­ху, треба спочатку проаналізувати свій розпорядок дня.

Другий крок - замінити шкідливі дії на такі, які не шкід­ливі, але приносять нам задоволення. Це треба робити по­ступово. Якщо ми одразу поставимо надто високу мету, нам нереально буде її досягти, ми швидше за все її не виконаємо. Це створить повне розчарування й почуття безсилля.

Отже, запропонований метод дуже простий, але досить ефективний. Ми просто поступово замінюємо кожну свою шкідливу звичку на щось, що нам приємно робити, але не шкодить нашому здоров’ю. Ось і весь секрет досягнення здо­рового способу життя, хорошого настрою й приємних вражень від життя.


Комментариев нет:

Отправить комментарий